AMARANTUSKI KAKAOWE

Amarantuski kakaowe to pyszne i bardzo proste ciasteczka z dodatkiem amarantusu. Amarantus to roślina, która jest bardzo dobrym źródłem żelaza. Oprócz żelaza, zawiera w sobie białko i błonnik, a do tego ma neutralny smak. Takie amarantuski kakaowe z dodatkiem bananów to świetna, zdrowa przekąska!

amarantuski kakaowe

Składniki/10-12 sztuk:
– 2 szklanki amarantusu ekspandowanego (tzw. popping)
– 2 banany
– 1 łyżeczka kakao

amarantuski kakaowe

Przy pomocy widelca lub blendera rozgniatamy banany, dodajemy amarantus i kakao. Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji i wykładamy na papier do pieczenia przy pomocy łyżki. Formujemy ciasteczka i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni z termoobiegiem.

amarantuski kakaowe

Amarantuski pieczemy przez ok 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy blaszkę z ciasteczkami do wystudzenia, po tym czasie delikatnie zdejmujemy ciasteczka. Amarantuski wychodzą dość miękkie 🙂

amarantuski kakaowe

Komentarze:
  1. Można pochrupać 🙂

    1. Pewnie:)

  2. Swietny prosty przepis. Tylko gdzie ja znajde amarantus ?

    1. Jest dostępny w każdym większym sklepie spożywczym ale też w rossmannie, np. firmy Dobra Kaloria 🙂

  3. Pyszne i zdrowe ciasteczka, tymbardziej ze dodatek banana nadaje slodki smak bez cukru.

    1. I o to chodzi! 🙂

  4. Nie wiedziałem, że coś takiego jak amarantus istnieje 😀 Chętnie spróbuję, tym bardziej, że lubię próbować nowych rzeczy!

    1. Polecam! Amarantus jest bardzo uniwersalny, oprócz ciasteczek można go dodać praktycznie do wszystkiego 🙂

  5. Uwielbiam amarantuski, choć jeszcze nigdy nie robiłam ich sama! Muszę to zmienić! 🙂
    Pozdrawiam,
    https://buszujwkuchni.com 🙂

    1. domowe najlepsze! 🙂

    1. 🙂

  6. A wiesz, że nigdy nie używałam amarantusu? czas to zmienić!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. ciekawe czy przypadnie Ci do gustu:)

  7. Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy! 🙂

    1. baardzo proste! 🙂

    1. tak jest! 🙂

  8. Ale super przepis! Tak prostego (i na pewno z pysznym efektem) dawno nie widziałam 🙂 Może zrobiłabym w wersji z ryżem preparowanym, bo akurat mam na stanie? 😉

  9. Fajne do chrupania, bardzo lubię ekspandowane zboża i ciasteczka z nimi 🙂

  10. Ale świetny i prosty przepis!

  11. Wow! Jaki szybki przepis z minimalną ilością składników:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *