BABKA PIASKOWA Z KAKAO

Za kilka dni Wielkanoc, więc czas najwyższy zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Babka piaskowa z kakao sprawdzi się więc na tą okazję idealnie. Zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂

BABKA PIASKOWA Z KAKAO


Składniki:
– 3 jajka
– 150 g masła
– 200 g mąki ziemniaczanej
– 100 g mąki pszennej
– 130 g cukru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki przesianego kakao

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

W drugiej misce masło miksujemy z cukrem do uzyskania jednolitej masy, wlewamy stopniowo żółtka cały czas miksując dodajemy również przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie  dodajemy ubite białka i wszystko razem mieszamy.

Część ciasta odkładamy i mieszamy z kakao, następnie przekładamy do foremki na przemian z białą częścią ciasta według uznania.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, do suchego patyczka.

  1. Łatwio, szybko i do tego pysznie. Na pewno skorzystam z przepisu ❤

    1. super! smacznego 🙂

  2. Wielkanoc i jest babka 😉

    1. Babka musi być! 🙂

  3. ale smakowicie wygląda <3

  4. Dawniej bardzo często w takim wydaniu gościła u nas na stole 🙂

  5. Bez baby nie ma Wielkanocy;) Ślicznie wyrosła:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

  6. Uwielbiam taką babkę! 🙂

  7. Wiadomo – bez babki nie ma świąt (bynajmniej ja sobie nie wyobrażam) 🙂 Wygląda wspaniale.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *