BANOFFEE PIE

Banoffee pie to pyszne ciasto bez pieczenia, idealne dla wszystkich miłośników słodkości i bananów. Jego przygotowanie jest bardzo proste, zapewniam, że zaskoczy Was jego smak.

banoffee pie

 

Składniki/ na foremkę ok. 25 cm:   
spód
– 200g ciasteczek digestive lub owsianych
– 85g rozpuszczonego, ostudzonego masła lub oleju kokosowego

karmel (można użyć  gotowej masy kajmakowej, ale poniższa wersja jest zdrowszą opcją 🙂 )
– 2 szklanki daktyli namoczonych w ciepłej wodzie (lub w kawie)
– 4 łyżki masła orzechowego
– odrobina wody (lub kawy)

dodatkowo
– 400 ml śmietanki 30 lub 36% + śmietan fix
– 1 łyżka ksylitolu (lub cukru pudru)
– 4 dojrzałe banany
– sok z połówki cytryny
– kakao lub wiórki czekolady do posypania

Przygotowanie:
Przygotowujemy spód: Ciasteczka mielimy, dodajemy roztopione i ostudzone masło/olej kokosowy i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno i brzegi tortownicy i odkładamy do lodówki na ok 45 minut, aż spód stwardnieje.

Banany kroimy w grube plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na spodzie ciasta.

banoffee pie

Karmel:
Namoczone daktyle miksujemy z dodatkiem masła orzechowego, dodając odrobinę wody (lub kawy), tak aby uzyskać kremową konsystencję (masa nie może być za rzadka). Wykładamy masę na banany.

banoffee pie

Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier i śmietan-fix i ubijamy jeszcze chwilę. Tak ubitą śmietaną wykładamy na banany. Ciasto najlepiej schłodzić przez kilka godzin, a przed podaniem posypać kakao lub wiórkami czekoladowymi. Smacznego!

banoffee pie

banoffee pie

banoffee pie

Komentarze:
  1. Przepyszne ciasto, bardzo lubię, chociaż ze względu na kalorie jem niezbyt często 🙂

    1. raz na jakiś czas można sobie pozwolić :))))

  2. Wygląda bardzo smacznie 🙂

    1. dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *