BATONIKI DAKTYLOWO-ORZECHOWE

Dzisiaj kolejna odsłona zdrowej przekąski, a mianowicie batoniki daktylowo-orzechowe. Zdecydowanie polecam Wam spróbowanie zrobienia tych batoników, są pyszne i pożywne, a do tego są świetną alternatywą dla kupnych i słodkich batoników czy przekąsek 🙂

batoniki orzechowo - daktylowe


Składniki:
– 2 szklanki daktyli suszonych
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1/2 szklanki wiórków kokosowych
– 1/2 szklanki amarantusu ekspandowanego (można zastąpić innym składnikiem lub np. dodać więcej wiórków kokosowych czy orzechów)
– 1/2 szklanki orzechów włoskich
– 4 łyżki wody

Wszystkie składniki umieszczamy w melakserze i miksujemy przez kilka minut, aż składniki się połączą i będą się ze sobą lepić.

batoniki orzechowo - daktylowe

Następnie masę wykładamy np. na papier do pieczenia i formujemy kwadrat, przykrywamy papierem i przy pomocy blaszki dociskamy masę by była równa. Całość zawijamy papierem, obciążamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki, batoniki kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli nie zjecie wszystkich od razu, przechowujcie je w lodówce. Pycha! 🙂

batoniki orzechowo - daktylowe

  1. Brakuje mi kakao…. dużej ilosci kakao 😀

    1. można dodać 🙂

  2. Ojoj ale pyszności 🙂

    1. 🙂

    1. dziękuję 🙂

  3. Na pewno zdrowe ale nie fit…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *