BATONIKI ORZECHOWE Z KASZY JAGLANEJ

Dawno nie było u mnie domowym batoników, a powiem szczerze, że ich wymyślanie sprawia mi ogromną frajdę 🙂 Dzisiaj batoniki orzechowe z kaszy jaglanej, bardzo pyszne i bardzo pożywne. Spróbujcie! 🙂

Składniki:
– 3/4 szklanki kaszy jaglanej
– 1 i 1/2 szklanki dowolnego mleka
– 3/4 szklanki dowolnych orzechów (ja użyłam mieszanki orzechów włoskich, laskowych i nerkowca)
– 1-2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżka oleju kokosowego
dodatkowo
– 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie, jeśli polewa jest dla nas mało słodka)

Kaszę płuczemy i gotujemy z dodatkiem mleka i ksylitolu. W tym czasie orzechy mielimy tak, by powstała konsystencja proszku. Gdy kasza będzie ugotowana, dodajemy do niej zmielone orzechy i olej kokosowy. Mieszamy dokładnie aby składniki się dobrze połączyły. Masę wykładamy np. na papier do pieczenia i formujemy prostokąt. Przykrywamy go papierem i dociskamy przy pomocy deski do krojenia lub innego płaskiego przedmiotu, pozostawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy polewę roztapiając czekoladę z olejem kokosowym i ksylitolem. Kiedy nasz spód lekko ostygnie, polewamy go polewą i wyrównujemy. Batoniki możemy posypać posiekanymi orzeszkami. Kiedy polewa wystygnie, batoniki wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

BATONIKI ORZECHOWE Z KASZY JAGLANEJ

  1. bomba… koniecznie muszę spróbować 🙂

    1. Polecam! 🙂

  2. Wygladają obłędnie! Z przyjemnością wypróbuję przepis.

    1. Super! 🙂

  3. Na pewno dobrze smakują 🙂

    1. polecam spróbować 🙂

  4. Aż zgłodniałam jak na nie patrzę!!! 🙂

    1. :)))

  5. Genialne w swojej prostocie… muszę spróbować, tylko uzupełnię zapasy kaszy jaglanej:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

  6. Zawsze napatrzę się tutaj na takie pyszności… Potem na wszystko mam ochotę, wszystko bym chciała zrobić, a czasu brak! Z pewnością batoniki smakują wyśmienicie! 🙂

  7. Pyszne i zdrowe! Uwielbiam kaszę jaglaną, bo daje nieograniczone możliwości 🙂

  8. Orzechy i kaszę uwielbiam, więc to ewidentnie przepis dla mnie 🙂 A do tego zdrowo 🙂

  9. Czy zamiast ksylitolu może być syrop z agawy?

  10. Wyglądają znakomicie !

  11. Wygląda pysznie! Kradnę przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *