BATONIKI ORZECHOWE

Jako że uwielbiam zdrowe słodycze i przekąski, a w ostatnim czasie staram się spożywać tylko te własnej roboty i bez dodatku cukru, to co chwilę wymyślam nowe połączenia 🙂 Dzisiaj pomysł na batoniki orzechowe, które bez problemu możecie przygotować sami w domu. Wystarczy tylko kilka składników, chwila pracy i gotowe. A Wy lubicie zdrowe przekąski?

batoniki orzechowe

Składniki:
– 3/4 szklanka daktyli suszonych
– 200g orzechów/ok 1,5 szklanki – ja użyłam mieszanki orzechow włoskich, laskowych, nerkowca oraz migdałów
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

batoniki orzechowe

Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez ok 30-45 minut. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w melakserze i miksujemy przez kilka minut, aż składniki się połączą i będą się ze sobą lepić.

Następnie masę wykładamy np. na papier do pieczenia i formujemy prostokąt lub kwadrat, przykrywamy papierem i przy pomocy blaszki lub deski dociskamy masę by była równa. Całość zawijamy papierem, obciążamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki, batoniki kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli nie zjecie wszystkich od razu, przechowujcie je w lodówce. Smacznego 🙂

batoniki orzechowe

batoniki orzechowe

  1. Wyglądają lepiej niż gotowce 🙂

    1. 🙂

  2. Świetna, zdrowa i do chrupania ta przekąska. Tak się zastanawiam, co jeszcze można dodać, np. ziarna słonecznika, czy orzeszki pinii.
    Serdecznie pozdrawiam

    1. Ziarna słonecznika, dyni jak najbardziej 🙂 można tez dodać wiórki kokosowe, płatki owsiane czy amarantus. Pozdrawiam 🙂

  3. Om jom jom… uwielbiam takie batoniki… mogę zjeść każdą ilość!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. do kawy idealne 🙂 pozdrowienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *