BATONIKI SNICKERS

Zapraszam do spróbowania przepisu na pyszne batoniki snickers w lżejszej, fit wersji. Takie batoniki przygotujecie bez problemu sami w domu. Warto to zrobić bo są pyszne i będą świetną alternatywą dla kupnych batoników i słodyczy.

BATONIKI SNICKERS
Składniki/ok. 11 batoników:
spód
– 7 łyżek mąki kokosowej lub owsianej
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki masła orzechowego

karmel
– 1 szklanka daktyli suszonych (namoczonych w wodzie przez ok. godzinę)
– 2 łyżki masła orzechowego
+ garść orzechów ziemnych (niesolonych)

polewa (z proporcji poniżej lub w wersji z dodatkiem cukru – zamiast kakao dodajemy 1 czekoladę deserową lub gorzką):
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka ksylitolu
– 5 łyżek kakao
– 1 łyżka mleka

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na ok. godzinę.

Z podanych proporcji przygotowujemy spód, wyrabiając go najlepiej ręcznie. Ciasto wykładamy na papier, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i przy pomocy małego wałka rozprowadzamy ciasto tak, aby miało grubość kilku milimetrów. Następnie spód wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

BATONIKI SNICKERS

Namoczone daktyle odcedzamy i przy pomocy blendera miksujemy z dodatkiem masła orzechowego, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Jeśli karmel będzie zbyt gęsty, dodajmy łyżkę wody z moczenia daktyli. Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do karmelu i dokładnie mieszamy łyżką. Tak przygotowany karmel wykładamy na spód i całość ponownie wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.

W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy z ksylitolem, kakao i mlekiem, dokładnie wszystko mieszamy.

Batoniki polewamy polewą, posypujemy orzeszkami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej do zamrażalnika.

BATONIKI SNICKERS

BATONIKI SNICKERS

    1. Polecam 🙂

  1. Wygląda przepysznie. Myślę, że taką wersję popularnego batonika można włączyć nawet na diecie. Spróbuje zrobić 🙂

    1. dziękuję 🙂

  2. Bardzo mi się Twoje batoniki podobają Aniu i wybieram się zaraz na Twój fp 🙂 ja niedawno zrobiłam w bardzo podobnej konwencji Bounty. Tylko mleczko podmienię na sojowe i już 🙂 zapraszam też do siebie :)Basia 🙂

    1. mniam, bounty też musi być pyszne! 🙂

  3. Wyglądają bardzo apetycznie!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. 🙂

  4. snickersy znikają u nas w jednej chwili- ciekawe czy z tymi byłoby tak samo?
    mnie przepis sie podoba:)

    1. u nas tak właśnie było :)))

  5. Lepsze niż zwykłe snickersy! Dziękuję za przepis:)

    1. bardzo proszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *