CIASTECZKA AMARANTUSOWE

Ciasteczka amarantusowe to znakomity pomysł na zdrową przekąskę czy dodatek do kawy. Amarantus (szarłat)  to zboże, które posiada wiele wartościowych składników. Przede wszystkim jest nieocenionym źródłem żelaza, które jest szczególnie istotne dla osób, które nie jedzą mięsa. Podobnie jak białko, którego amarantus jest również cennym źródłem.
Do przygotowania ciateczek potrzebujemy amarantusu ekspandowanego (dostępny jest obecnie w każdym większym sklepie), a także miodu, jajek i ulubionych nasion jako dodatków. Spróbujcie poniższego przepisu i dajcie znać, czy taka przekąska przypadła Wam do gustu 🙂 na zdrowie!

ciasteczka amarantusowe

KAKAOWE CIASTECZKA OWSIANE (BEZ CUKRU)

Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na kolejną zdrową przekąskę, idealną dla osób, które lubią słodkości, ale dbają o linię 🙂 Pyszne i proste kakaowe ciasteczka owsiane bez dodatku cukru. Mimo że nie zawierają w sobie cukru, są słodkie i smaczne. Dlatego zachęcam Was do próbowania przepisów na słodkości bez jego dodatku. Takie ciasteczka to idealny pomysł jako dodatek do kawy lub przekąska na wycieczkę 🙂

kakaowe ciasteczka owsiane

MUFFINKI DYNIOWE

Dzisiaj kolejny przepis do którego wykorzystałam dynię.  Tym razem muffinki dyniowe, proste i szybkie, idealne na jesienny deser lub dodatek do kawy 🙂 Moja propozycja to klasyczne muffinki bez dodatków, jeśli jednak chcecie coś do nich dodać, to dobrym pomysłem jest dodanie np. orzechów włoskich lub czekolady.

muffinki dyniowe

BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (BEZ CUKRU)

Bardzo lubię próbować nowych i niecodziennych połączeń w kuchni. Na pewno słyszeliście o tym połączeniu – brownie z czerwonej fasoli. Brzmi może trochę mało zachęcająco, ale zapewniam Was, że jest pyszne, proste i mocno kakaowe.

Moja propozycja tego ciasta zawiera również polewę, która dodatkowo osłodzi jego smak 🙂

 brownie z czerwonej fasoli

BATONY OWSIANE

Jeśli lubicie zdrowe przekąski to coś idealnie dla Was 🙂 Pyszne batony do przygotowania których wykorzystujemy płatki owsiane i ulubione dodatki. Batony są bardzo pożywne i słodkie, mimo, że nie ma w nich cukru, słodkości nadaje im miód i daktyle. Świetny i zdrowy zamiennik kupnych batonów – idealny do szkoły, pracy i na wycieczkę ! 🙂

batony owsiane

WEGAŃSKIE BANOFFEE (BEZ CUKRU)

Banoffee to ciasto bez pieczenia, którego głównymi składnikami jak sama nazwa wskazuje są banany i toffee. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na to ciasto w wersji wegańskiej. To pyszne ciasto jest idealne do kawy dla wszystkich lubiących słodkości. Mimo, że nie dodajemy do niego cukru, jest bardzo słodkie. Słodyczy dają mu przede wszystkim daktyle. Spróbujcie sami 🙂