BATONIKI ORZECHOWE

Jako że uwielbiam zdrowe słodycze i przekąski, a w ostatnim czasie staram się spożywać tylko te własnej roboty i bez dodatku cukru, to co chwilę wymyślam nowe połączenia 🙂 Dzisiaj pomysł na batoniki orzechowe, które bez problemu możecie przygotować sami w domu. Wystarczy tylko kilka składników, chwila pracy i gotowe. A Wy lubicie zdrowe przekąski?

batoniki orzechowe

RAFAELLO JAGLANE

Jeśli lubicie rafaello to dzisiaj mam coś specjalnie dla Was – rafaello jaglane. Możecie przygotować sami podobne kulki z kaszy jaglanej, wiórków kokosowych i mleka. Do przygotowania można wykorzystać mleczko kokosowe, ja jednak skorzystałam ze zwykłego mleka, bo akurat takie miałam w domu gdy naszła mnie ochota na te kulki.

rafaello jaglane

CIASTECZKA AMARANTUSOWE

Ciasteczka amarantusowe to znakomity pomysł na zdrową przekąskę czy dodatek do kawy. Amarantus (szarłat)  to zboże, które posiada wiele wartościowych składników. Przede wszystkim jest nieocenionym źródłem żelaza, które jest szczególnie istotne dla osób, które nie jedzą mięsa. Podobnie jak białko, którego amarantus jest również cennym źródłem.
Do przygotowania ciateczek potrzebujemy amarantusu ekspandowanego (dostępny jest obecnie w każdym większym sklepie), a także miodu, jajek i ulubionych nasion jako dodatków. Spróbujcie poniższego przepisu i dajcie znać, czy taka przekąska przypadła Wam do gustu 🙂 na zdrowie!

ciasteczka amarantusowe

BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (BEZ CUKRU)

Bardzo lubię próbować nowych i niecodziennych połączeń w kuchni. Na pewno słyszeliście o tym połączeniu – brownie z czerwonej fasoli. Brzmi może trochę mało zachęcająco, ale zapewniam Was, że jest pyszne, proste i mocno kakaowe.

Moja propozycja tego ciasta zawiera również polewę, która dodatkowo osłodzi jego smak 🙂

 brownie z czerwonej fasoli

WEGAŃSKIE BANOFFEE (BEZ CUKRU)

Banoffee to ciasto bez pieczenia, którego głównymi składnikami jak sama nazwa wskazuje są banany i toffee. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na to ciasto w wersji wegańskiej. To pyszne ciasto jest idealne do kawy dla wszystkich lubiących słodkości. Mimo, że nie dodajemy do niego cukru, jest bardzo słodkie. Słodyczy dają mu przede wszystkim daktyle. Spróbujcie sami 🙂