BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (BEZ CUKRU)

Bardzo lubię próbować nowych i niecodziennych połączeń w kuchni. Na pewno słyszeliście o tym połączeniu – brownie z czerwonej fasoli. Brzmi może trochę mało zachęcająco, ale zapewniam Was, że jest pyszne, proste i mocno kakaowe.

Moja propozycja tego ciasta zawiera również polewę, która dodatkowo osłodzi jego smak 🙂

 brownie z czerwonej fasoli

Składniki/na keksówkę ok 20 cm: 
ciasto
– puszka czerwonej fasoli
– 1 dojrzały banan
– 3 łyżki kakao
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka

polewa
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 3-4 łyżki płynnego miodu
– 2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Fasolę odsączamy i płuczemy. Do miski wrzucamy fasolę, jajka, banana, kakao i proszek do pieczenia. Całość blendujemy na gładką masę i przekładamy do foremki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut.

brownie z czerwonej fasoli

W tym czasie przygotowujemy polewę. Olej kokosowy rozpuszczamy i studzimy. Następnie dodajemy miód i kakao, wszystko dokładnie mieszamy.

brownie z czerwonej fasoli

Jeśli chcemy aby na cieście była płynna polewa, polewamy przed podaniem. Po włożeniu ciasta do lodówki polewa zastygnie. Ciasto można udekorować pokruszonymi orzeszkami lub malinami.

Smacznego !

Komentarze:
  1. Zapisuje przepis 🙂 koniecznie musze go wyprobowac, jeszcze nie probowalam ciasta z fasoli a wiele dobrego o nim slyszalam 🙂 Twoje ciasto wyglada przepysznie!!!

    1. Magda, koniecznie spróbuj 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *