BROWNIE Z MIODEM

Brownie to ciasto, które zna chyba każdy. Jest proste, pyszne i bardzo czekoladowe. Moje ciasto to brownie z miodem, którego użyłam zamiast cukru. To sprawiło, że brownie było nieco bardziej mokre, ale nadal słodkie. Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało! 🙂

brownie z miodem

Składniki:
– 150g mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
– 200g posiekanej czekolady deserowej
– 125g oleju kokosowego/masła
– 100ml płynnego miodu/lub cukru
– 2 jajka
– 3 łyżki ksylitolu/lub cukru

Czekoladę wkładamy do rondelka wraz z ksylitolem i olejem kokosowym (lub masłem) i podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Studzimy.

Jajka ubijamy mikserem, następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a także miód oraz roztopioną czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut.

brownie z miodem

brownie z miodem

brownie z miodem

 

  1. Brownie to ciasto, które poznałam dzięki blogom kulinarnym (czyli późno) a po raz pierwszy spróbowałam chyba w tym roku – pierwsze i pyszne 😉 Za miodem nie przepadam ale kawałek brownie jesienią jest mile widziany 🙂

    1. polecam 🙂

  2. Tylko raz próbowałam brownie:) im wilgotniejsze, tym lepiej:)

    1. zgadzam się 🙂

  3. MOże w końcu skuszę się na zrobienie Brownie 🙂

    1. Polecam, proste i pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *