CIASTECZKA AMARANTUSOWE

Ciasteczka amarantusowe to znakomity pomysł na zdrową przekąskę czy dodatek do kawy. Amarantus (szarłat)  to zboże, które posiada wiele wartościowych składników. Przede wszystkim jest nieocenionym źródłem żelaza, które jest szczególnie istotne dla osób, które nie jedzą mięsa. Podobnie jak białko, którego amarantus jest również cennym źródłem.
Do przygotowania ciateczek potrzebujemy amarantusu ekspandowanego (dostępny jest obecnie w każdym większym sklepie), a także miodu, jajek i ulubionych nasion jako dodatków. Spróbujcie poniższego przepisu i dajcie znać, czy taka przekąska przypadła Wam do gustu 🙂 na zdrowie!

ciasteczka amarantusowe

Składniki:
– 2 szklanki amarantusu ekspandowanego (tzw. popping)
– 3-4 łyżki płynnego miodu
– 1 duże jajko
– 1 szklanka ulubionych dodatków (pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy włoskie, sezam, żurawina)

W misce mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich ciasteczka, które układamy na wyłożoną papierem blaszce. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 12 minut.  Po tym czasie ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszcze do wystygnięcia.

ciasteczka amarantusowe

  1. Wow! żelazo? nie wiedziałam… ciekawe czy mojemu małemu niejadkowi przypadłyby do gustu?

    1. polecam spróbować 🙂

  2. Uwielbiam amarantuski 🙂 Twoje wyglądają na bardzo smaczne 🙂

    1. dziękuję:)

  3. Przepyszne i bardzo zdrowe ciasteczka, uwielbiam 🙂

    1. ja również 🙂

  4. Pieczemy na termoobiegu czy góra- dół ??

    1. góra-dół 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *