CIASTO SZPINAKOWE LEŚNY MECH

Ciasto szpinakowe „Leśny mech” to pyszne i proste ciasto, które zaskakuje swoim wiosennym i nietypowym wyglądem. Mimo, że ciasto jest ze szpinakiem to praktycznie w ogóle go nie czuć. Zapraszamy do wypróbowanie poniższego przepisu na to ciasto 🙂

Składniki:
Ciasto:
– 250g świeżego szpinaku ( lub 400g mrożonego)
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki oleju
– 2 szklanki mąki tortowej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody

Krem:
– 300 ml śmietany kremówki
– opakowanie galaretki cytrynowej ( lub agrestowej)
– pestki granatu lub owoce leśne do posypania

Przygotowanie:
Ciasto:
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni.

Szpinak myjemy i bardzo dobrze osączamy, miksujemy na gładką masę. Jeśli używamy szpinaki mrożonego, należy go rozmrozić i porządnie odsączyć, ewentualnie rozdrobnić jeśli nie jest.

Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda) mieszamy w misce. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy stopniowo olej, szpinak oraz suche składniki i całość dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. godzinę. Po wyjęciu studzimy. Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy je z blaszki, odcinamy od góry około 1/3 ciasta i kruszymy.

Krem:
Galaretkę zalać gorącą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Gdy galaretka zacznie tężeć, miksując dodać ją do ubitej śmietany.
Masę wyłożyć na spód ciasta i posypać pokruszonym ciastem.
Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, przed podaniem ozdobić granatem lub owocami leśnymi.

Smacznego ! 🙂

4 przemyślenia nt. „CIASTO SZPINAKOWE LEŚNY MECH”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *