JAGIELNIK KOKOSOWY

Jagielnik kokosowy to ciasto do przygotowania którego wykorzystałam kaszę jaglaną. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bez pieczenia i bez cukru. Lubicie takie desery z wykorzystaniem kaszy? Smakuje bardzo ciekawie, lekko kokosowo. Polecam spróbować 🙂

jagielnik kokosowySkładniki:
spód
– szklanka płatków owsianych
– 1/2 szklanki daktyli (moczonych w wodzie lub kawie przez ok 30 minut)
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka oleju kokosowego

ciasto:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 1/2 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody
– 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez minimum 24 godziny
– 1/2 szklanki ksylitolu
– ekstrakt waniliowy

dodatkowo:
– kakao i wiórki kokosowe do posypania ciasta

Przygotowujemy spód: przy pomocy blendera miksujemy najpierw płatki owsiane, a później dodajemy odcedzone daktyle, kakao, olej kokosowy i ponownie miksujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy i odkładamy do lodówki na 20 minut.

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem. Następnie wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodając mleko, mleczko kokosowe (jego stałą część) oraz wiórki. Gotujemy ok. 20 minut tak, aby kasza była lekko rozgotowana. Po tym czasie dodajemy ekstrakt waniliowy i ksylitol, mieszamy, zdejmujemy z ognia, studzimy i całość dokładnie miksujemy.

Masę wykładamy do tortownicy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Dekorujemy np.  posypując ciasto kakao i wiórkami kokosowymi lub polewą czekoladową. Pycha! 🙂

jagielnik kokosowy

jagielnik kokosowy

  1. Ale fajne ciasto! I to z ulubioną kaszą jaglaną:)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

  2. Wygląda apetycznie 😉

  3. Przepis mnie zaciekawił, ale mam kilka wątpliwości… O jakich orzechach mowa w opisie przygotowania spodu…? A daktyle odcedzamy z czego? I co z olejem kokosowym, wymienionym wśród składników na spód…? Po dodaniu ksylitolu i ekstraktu nie mieszamy kaszy, tylko dodajemy, studzimy i miksujemy już ostudzone? Nie mam wiele doświadczenia z ciastami… 😉

    1. Witam, w opisie wkradł się błąd, ale poprawiłam i mam nadzieję, że wszystko jest już jasne 🙂 pozdrawiam

      1. Teraz już jasne 😉 Dziękuję.

  4. Robiłam kiedyś jagielnik z mlekiem kokosowym, ni to ciasto ni to deser, ale smak ma ciekawy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *