KOPIEC KRETA

Kopiec kreta to ciasto, które chyba zna każdy z nas 🙂 Poniżej przepis na ten deser, tak abyście mogli przygotować go całkowicie sami, a nie przy pomocy gotowych półproduktów 🙂 Dodatkowo, moje ciasto nie zawiera w sobie cukru, więc jest idealne dla tych którzy nie chcą lub ze względów zdrowotnych nie mogą go spożywać. Oprócz tego, ciasto wygląda na prawdę wspaniale, jak prawdziwy kopiec kreta 🙂

kopiec kreta

Składniki:
ciasto
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka oleju
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– 2 jajka
– 3-4 łyżki kakao
– słodzidło (u mnie 5-6 łyżek miodu, jeśli chcecie dodać cukru – 3/4 szklanki. Dodając do ciasta miód, będzie ono trochę bardziej wilgotne)

masa
– 500ml śmietanki (3o%)
– 3 płaskie łyżki ksylitolu (lub jeśli wolicie – cukru)
– opcjonalnie 3/4 czekolady deserowej
– 3 banany

W misce ubijamy jajka (jeśli robimy ciasto z cukrem, ubijamy jajka z dodakiem cukru). W drugiej misce mieszamy suche składniki, a następnie łączymy z ubitymi jajkami, dodając również olej, mleko i miód. Wszystko dokładnie mieszamyy i wykładamy na wyłożoną papierem foremkę. Wstawiamy do piekranika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez ok 45-50 minut. Studzimy.

Z ciasta ucinamy ok 2 cm z góry, wydrążamy miąższ, tak aby zostało trochę po bokach i na spodzie ciasta. Na dnie układamy połówki bananów i kropimy delikatnie sokiem z cytryny.

Śmietanę ubijamy z dodatkiem słodzidła, dodajemy czekoladę pokrojoną w drobne kawałki. Tak przygotowaną masę wykładamy na banany, a całość posypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto nalepiej schłodzić przed podaniem, pyszności 🙂

Komentarze:
  1. Jedno z ulubionych ciasto mojego Połówka. W domowej wersji najlepsze 🙂

    1. to prawda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *