KULKI ORZECHOWE

Macie ochotę na coś zdrowego, a zarazem słodkiego do kawy lub jako przekąskę? Dziś proponuje Wam kulki orzechowe z dodatkiem masła orzechowego i daktyli. Przepis jest szybki i prosty, zapraszam do spróbowania!  🙂

 kulki orzechowe

Składniki/15 kulek:
– 1,5 szklanki orzechów (włoskich, laskowych lub innych)
– 0,5 szklanki daktyli suszonych
– 2 łyżki masła oczechowego
– 1/3 szklanki siemienia lnianego
– 2 łyżki nasion chia

Daktyle moczymy w wodzie lub kawie przez pół godziny.

kulki orzechowe

Orzechy mielimy w melakserze, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji. Następnie formujemy kulki i ostawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie kulki obtaczamy np. w kakao lub wiórkach kokosowych.

kulki orzechowe

  1. Dodałabym do środka kupę kakao i byłoby super a obtoczyć to dodatkowo ;D

    1. czemu nie 🙂

    1. dziękuję 🙂

  2. Witam , nie pisze pani , czy siemię lniane
    mielić , czy ziarna ? Tak samo daktyle namoczone –
    należy je również zmielić , czy pokroić …
    Pozdrowienia 🙂 właśnie robię i zatrzymałam się …

    1. Wszystkie składniki mielimy razem w melakserze 🙂 a siemię lniane mielone, pozdrawiam smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *