MIODOWE PIERNICZKI

Święta coraz bliżej, więc najwyższy czas przygotować pierniczki. W tym roku postanowiłam zrobić miodowe pierniczki, które są bardzo pyszne i słodkie. Przepis jest bardzo prosty, z przepisu powinno Wam wyjść ok 50 pierniczków.

miodowe pierniczki

Składniki:
– 300g mąki pszennej
– 50g mąki pełnoziarnistej
– 250g płynnego miodu
– 1,5 łyżki przyprawy do pierników
– 1/2 łyżeczki sody
– 1,5 łyżeki proszku do pieczenia
– 2 jajka

Mąkę przesiwamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy drewnianej łyżki dokładnie wszystko mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 20 godzin.

miodowe pierniczki

Po wyjęciu ciasta z lodówki, podsypujemy stolnicę delikatnie mąką i wałkujemy ciasto na grubość kilku milimetrów. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i wykładamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 10 minut, studzimy. Pierniczki dekorujemy według uznania, np. lukrem lub polewą czekoladową.

miodowe pierniczki

    1. dziękuję 🙂

  1. a jak fajnie ozdobione 🙂

    1. dziękuję, bardzo lubię się „bawić” w ozdabianie 😉

  2. Pierniki już zrobione! Z przepisu trochę innego niż proponujesz, ale też z dużą ilością miodu…
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. super! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *