MUFFINKI DYNIOWE

Dzisiaj kolejny przepis do którego wykorzystałam dynię.  Tym razem muffinki dyniowe, proste i szybkie, idealne na jesienny deser lub dodatek do kawy 🙂 Moja propozycja to klasyczne muffinki bez dodatków, jeśli jednak chcecie coś do nich dodać, to dobrym pomysłem jest dodanie np. orzechów włoskich lub czekolady.

muffinki dyniowe

Składniki/12-14 muffinek:
– około 200g puree z dyni
– 200g mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 50 ml oleju
– 5 łyżek płynnego miodu (lub 3/4 szklanki cukru)
– 2 jajka

W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, proszek, soda), a w drugiej miesce łączymy pozostałe, mokre składniki, które następnie łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy.

muffinki dyniowe

Masę wylewamy do foremek na muffinki i wkładamy do nagrznaego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 23-25 minut, do czasu aż muffinki będą upieczone (sprawdzamy wykałaczką). Smacznego! 🙂

muffinki dyniowe

muffinki dyniowe

Komentarze:
  1. Pyszne te muffinki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *