RAFAELLO JAGLANE

Jeśli lubicie rafaello to dzisiaj mam coś specjalnie dla Was – rafaello jaglane. Możecie przygotować sami podobne kulki z kaszy jaglanej, wiórków kokosowych i mleka. Do przygotowania można wykorzystać mleczko kokosowe, ja jednak skorzystałam ze zwykłego mleka, bo akurat takie miałam w domu gdy naszła mnie ochota na te kulki.

rafaello jaglaneSkładniki:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 2 szklanki mleka/lub mleczka kokosowego
– 1/3 szklanki wody
– 3 łyżki ksylitolu/lub cukru
– 1,5 szklanki wiórków kokosowych + do obtaczania
– 1-2 łyżki miodu

Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy z mlekiem i wodą z dodatkiem ksylitolu, do czasu aż kasza będzie miękka i całkowicie wchłonie mleko i wodę. Kaszę studzimy i mieszamy z wiórkami kokosowymi i miodem. Całość miksujemy blenderem na gładką masę i formujemy kulki, które póżniej obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Kulki wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowe! 🙂

rafaello jaglane

rafaello jaglane

Jeśli chcemy aby nasza wersja rafaello jeszcze bardziej przypominała oryginał, możemy do środka każdej kulki włożyć migdała 🙂

  1. Takie proste, małe a pełne smaku 🙂

    1. idealne do kawki 🙂

    2. I herbatki xD

      1. Też 😀

  2. Super, uwielbiam domowe trufelki 🙂

    1. ja też, można fajnie kombinować ze składnikami 🙂

    1. i o to właśnie chodzi :))

  3. Czy orientuje sie Pani ile kazda kulka ma kalorii i poszczegolnych skladników odzywczych (bialka, tluszcze i weglowodany)?

    1. Moje kulki były dość duże. Z podanych proporcji wyszło mi ok 22-23 sztuki. Jedna kulka miała ok 100 kcal, 2,1 g białka, 6,1 g tłuszczu i 11,1 g węglowodanów. pozdrawiam 🙂

  4. Ja bym dodala jeszcze ugotowana ciecierzyce zmielona oczywiscie

    1. bardzo proszę, według uznania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *