SERNIK NOWOJORSKI

Sernik nowojorski jest jednym z tych ciast, do którego zawsze się wraca 🙂 jest pyszny i aksamitny i mimo, że przygotowanie go zajmuję trochę czasu to zapewniam, że warto 🙂 Spróbujcie sami i zaskoczcie swoją rodzinę lub gości. Sernik ten powinno się wykonywać z użyciem serka Philadelphia, ja jednak próbowałam go też zrobić z twarogu sernikowego i wyszedł również pyszny 🙂 Dlatego jeśli nie macie dostępności lub możliwości zakupu Philadelphii, skorzystajcie z sera z wiaderka. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto z wykorzystaniem właśnie takiego twarogu. Przepis różni się przede wszystkim tym, że ciasto  z twarogu piecze się dłużej.

Składniki:
spód
– 165g ciasteczek digestive lub podobnych (są dostępne m.in. w Auchan)
– 70g masła

masa:
– 1500g serka twarogowego lub typu Philadelphia
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1 niepełna szklanka cukru
– 5 jajek
– 200g gęstej śmietany 18%

Ciasteczka mielimy, dodajemy roztopione i gorące masło i mieszamy dokładnie. Wykładamy na dno formy i ugniatamy delikatnie łyżką. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 10 minut. Studzimy.

Przy pomocy folii aluminiowej owijamy szczelnie zewnętrzne dno i boki tortownicy, najlepiej kilka razu aby dobrze zabezpieczyć formę. Wstawiamy do większej blaszki lub naczynia żaroodpornego.

Wszystkie składniki na masę serową miksujemy, tak aby się dobrze połączyły. Wlewamy do formy i przygotowujemy kąpiel wodną.

Gorącą wodę (wrzątek) wlewamy do większej foremki (lub naczynia żaroodpornego), tak aby sięgał do ok. połowy wysokości foremki z sernikiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut (w 180 stopniach), następnie zmiejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy wierzch folią aby sernik się nie rumienił za bardzo i pieczemy jeszcze przez ok godzinę (ja piekłam ok 70 minut).

Kiedy sernik jest już upieczony a masa ścięta, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w środku, aby ostygło. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik możemy np. posypać kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *