TORT PAVLOVA

Ten pyszny i efektowny tort Pavlova z dodatkiem bitej śmietany i serka mascarpone oraz owoców leśnych to zdecydowanie mój ulubiony deser. Kojarzy mi się z dzieciństwem, latem i urodzinami, na które mama mi robiła tort bezowy. Przygotowanie tego pysznego deseru wymaga dużej cierpliwości i skupienia, ale zapewniam Was, że warto – jest obłędnie pyszny ! Spróbujcie sami 🙂

  tort beza pavlova

Składniki:
Beza
– 5 zimnych białek
– szczypta soli
– 200g cukru drobnego
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– łyżeczka soku z cytryny

Masa
– 400 ml śmietany 30%
– 200g mascarpone
– 1 łyżka ksylitolu (zmielonego) lub zwykłego cukru (opcjonalnie)

Dodatkowo
ulubione owoce do dekoracji (maliny, borówki, truskawki, porzeczka, granat)

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 130 stopni (bez termoobiegu).

Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, tak aby dokładnie się rozpuścił. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25 cm (np. używająca talerza lub formy na ciasto). Wykładamy ubite białka i formujemy kształt naszego tortu.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przed ok 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez ok 2,5 godziny, aż beza porządnie się wysuszy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w bezpieczne miejsce. Bezę najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej.

Masę przygotowujemy w dniu, w którym będziemy podawać tort. W misce ubijamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę chwilę przed podaniem, wcześniej przechowujemy ja w lodówce.

Po wyłożeniu masy, dekorujemy tort owocami i listkami mięty. Pyszne !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *