WEGAŃSKIE BANOFFEE (BEZ CUKRU)

Banoffee to ciasto bez pieczenia, którego głównymi składnikami jak sama nazwa wskazuje są banany i toffee. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na to ciasto w wersji wegańskiej. To pyszne ciasto jest idealne do kawy dla wszystkich lubiących słodkości. Mimo, że nie dodajemy do niego cukru, jest bardzo słodkie. Słodyczy dają mu przede wszystkim daktyle. Spróbujcie sami 🙂

wegańskie banoffee bez cukru

Składniki/ na foremkę ok. 25 cm:   
spód
– 2 i pół szklanki ulubionych składników spośród: migdałów, orzechów laskowych, nasion słonecznika, orzechów nerkowca
– 3/4 szklanki namoczonych w ciepłej wodzie daktyli
– łyżka kakao

karmel
– 2 szklanki daktyli namoczonych w ciepłej wodzie (lub w kawie)
– 4 łyżki masła orzechowego
– odrobina wody (lub kawy)

dodatkowo
– 2 puszki mleczka kokosowego, schłodzonego przez kilkanaście godzin w lodówce (zamiast mleczka kokosowego możemy po prostu ubić śmietanę kremówkę)
– 3 dojrzałe banany
– sok z połówki cytryny
– kakao do posypania

Przygotowanie:
Przygotowujemy spód: daktyle odcedzamy, miksujemy najpierw orzechy a póżniej dodajemy daktyle, aż powstanie lepka masa, dodajemy kakao. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno i brzegi tortownicy i odkładamy do lodówki.

wegańskie banoffee bez cukru

Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na spodzie ciasta.

wegańskie banoffee bez cukru

Karmel:
Namoczone daktyle miksujemy z dodatkiem masła orzechowego, dodając odrobinę wody (lub kawy), tak aby uzyskać kremową konsystencję (masa nie może być za rzadka). Wykładamy masę na banany.

wegańskie banoffee bez cukru

Z mleczka kokosowego wyjmujemy tylko gęstą część i przekładamy do miski. ubijamy mikserem aż do uzyskania puszystego kremu, dodając soku z cytryny. Jeśli ktoś chce, może dodać do niej cukier, ale i bez cukru ciasto będzie słodkie 🙂 Masę wykładamy na ciasto.

wegańskie banoffee bez cukru

Gotowe ! 🙂 Pyszne i słodkie 🙂 Ciasto najlepiej schłodzić przez kilka godzin, a przed podaniem posypać kakao.

Komentarze:
  1. Wygląda super!:)

    1. Dziękuję 🙂 polecam spróbować !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *