LEKKA SAŁATKA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

Pyszna i lekka sałatka z dodatkiem świeżych warzyw. Idealnym dodatkiem do takiej sałatki jest sos miodowo-musztardowy. Jest to jeden z moich ulubionych sosów:) Jego przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy tylko wymieszać kilka składników, a jego smak idealnie wzbogaci każde danie, nie tylko sałatkę. Sos, który ja przygotowałam nie jest gęsty, idealny do polania sałatki. Jeśli jednak chcemy, aby był bardziej kremowy i gęsty, dodajmy mniej oliwy.

lekka sałatka

CIASTECZKA AMARANTUSOWE

Ciasteczka amarantusowe to znakomity pomysł na zdrową przekąskę czy dodatek do kawy. Amarantus (szarłat)  to zboże, które posiada wiele wartościowych składników. Przede wszystkim jest nieocenionym źródłem żelaza, które jest szczególnie istotne dla osób, które nie jedzą mięsa. Podobnie jak białko, którego amarantus jest również cennym źródłem.
Do przygotowania ciateczek potrzebujemy amarantusu ekspandowanego (dostępny jest obecnie w każdym większym sklepie), a także miodu, jajek i ulubionych nasion jako dodatków. Spróbujcie poniższego przepisu i dajcie znać, czy taka przekąska przypadła Wam do gustu 🙂 na zdrowie!

ciasteczka amarantusowe

KAKAOWE CIASTECZKA OWSIANE (BEZ CUKRU)

Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na kolejną zdrową przekąskę, idealną dla osób, które lubią słodkości, ale dbają o linię 🙂 Pyszne i proste kakaowe ciasteczka owsiane bez dodatku cukru. Mimo że nie zawierają w sobie cukru, są słodkie i smaczne. Dlatego zachęcam Was do próbowania przepisów na słodkości bez jego dodatku. Takie ciasteczka to idealny pomysł jako dodatek do kawy lub przekąska na wycieczkę 🙂

kakaowe ciasteczka owsiane

LECZO Z DYNIĄ

Leczo to jedna z tych potraw, którą mogłaby jeść codziennie 🙂 Tym razem postanowiłam przygotować je z dodatkiem dyni, która ostanio często gości w mojej kuchni – w końcu mamy jesień 🙂 Dynia nadaje tej potrawię ciekawego posmaku i świetnie komponuje się z pozostałymi warzywami. Jeśli też jesteście fanami lecza – koniecznie spróbujcie go w tej odsłonie! Leczo z dynią to świetny pomysł na pyszny, rozgrzewający obiad, idealny na jesień. Smacznego 🙂

leczo z dynią

KREM Z PIECZONEJ DYNI

No i mamy jesień 🙂 A jesień to czas dyni, dlatego przedstawiam Was przepis na pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupę – krem z pieczonej dyni. Dynia jest  bardzo zdrowa i niskokaloryczna, co więcej nie traci swoich cennych właściwości po ugotowaniu czy upieczeniu. Jest bogata w beta-karoten potas, wapń. Spożywanie pomaga więc w walce z kilogramami, a  także z nadciśnieniem.  Wspomaga również organizm przy walce z przeziębieniem i infekacjami. Takiej zupy nie może zabraknąć na Waszym stole 🙂

KOKTAJL Z BURAKIEM

Koktajl z burakiem to zastrzyk energii i witamin.Burak bogaty jest w kwas foliowy, witaminę A i C, żelazo, potas i magnez. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chroni przed zawałem serca oraz udarem mózgu, wspiera pracę nerek i wątroby Zawiera także dużo błonnika, ułatwia trawienie i odkwasza organizm. Taki koktajl to idealny pomysł na drugie śniadanie lub kolację. Samo zdrowie ! 🙂

koktajl z burakiem

KREM Z CUKINII

Pyszna, sycąca i bardzo zielona zupa krem z cukinii, to moja dzisiejsza propozycja na lekki obiad lub kolację. Robi się ja błyskawicznie, wystarczy tylko pół godziny i mamy gotowe danie 🙂 Można ja podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ja podałam z prażonymi pestkami słonecznika i dyni. Pyszności 🙂

krem z cukinii