BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z MOZZARELLĄ

Pomysł na pyszną kolację lub dodatek do obiadu – bakłażan zapiekany z mozzarellą w sosie pomidorowym. Jeśli lubicie bakłażana, spróbujcie przygotować go w takiej postaci. Danie jest proste i pyszne! 🙂

bakłażan zapiekany z mozzrellą

Składniki:
– 1 średni bakłażan
– 300g pomidorów (z puszki, z kartonika, sosu domowego)
– 1 mała cebula
– 1 kulka mozzarelli
– sól, pieprz
– zioła prowansalskie
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– bazylia do dekoracji

Bakłażana myjemy i kroimy w plasty o grubości ok 1 cm. Prószymy solą i odstawiamy na ok 15 minut. Następnie wycieramy ręcznikiem papierowym.
W garnku szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pomidory, przyprawy, zioła i czosnek i wszystko razem dusimy przez kilka minut. Następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładki sos.
Do naczynia żaroodpornego wylewamy sos, a na nim układamy pokrojone w plastry bakłażany. Skrapiamy je oliwą, prószymy delikatnie ziołami i przykrywamy plastrem mozzarelli.
Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

bakłażan zapiekany z mozzrellą

bakłażan zapiekany z mozzrellą

Komentarze:
  1. Dobry pomysł na bakłażana 🙂

    1. dziękuję:)

  2. Do bakłażana podchodzę z lekką rezerwą – nigdy specjalnie mi nie posmakował. Może w połączeniu z tym sosem zyska na smaku?
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. myślę, że jak najbardziej 🙂 trzeba spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *