BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I FETĄ

Uwielbiam wszystkie warzywa, są one postawą każdego mojego posiłku dlatego muszę ciągle próbować czegoś nowego 🙂 Ostatnio wybór padł na bakłażana zapiekanego z pomidorkami i serem feta. To lekkie danie, idealne na kolację lub jako dodatek do obiadu.

bakłażan z fetą i pomidorami


Składniki:
– 2 bakłażany
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 4 pomidory
– sól, pieprz, zioła
– feta (ok. 150g)

Bakłażany myjemy i kroimy w plastry ( ok. 1,5 cm) – możemy pokroić je wzdłuż lub na okrągłe plastry. Następnie bakłażany solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym by pozbyć się goryczy. Bakłażany układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

W tym czasie kroimy cebulę i pomidory (obrane ze skóry) w drobną kostkę, dodajemy odrobinę soli, pieprzu, ziół i czosnek. Wszystko razem mieszamy w misce. Fetę kroimy w kostkę.

Podpieczone bakłażany wyjmujemy z pieca. Układamy na nich pomidory z cebulką, a na wierzchu posypujemy fetą. Wkładamy ponownie  do piekarnika i pieczemy ok 20 minut ( w 180 st. C).

Komentarze:
    1. Ja również 🙂

  1. Proste i smaczne. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *