BRUSCHETTA ZE SZPINAKIEM

Jeśli lubicie bruschette, spróbujcie tej propozycji – armonatyczna bruschetta ze szpinakiem. Świetne połączenie smaków, idealna propozycja na kolację lub przekąskę na ciepło. Ale to było dobre… 🙂

bruschetta ze szpinakiem  

Składniki:
– 1 duża bagietka
– 3 pomidory
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– kilka listków świeżej bazylii
– 2 ząbki czosnku
– mozzarella (opcjonalnie)
– garść świeżego szpinaku
– zioła prowansalskie, sól, pieprz

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i gniazda. Następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy ząbek czosnku, posiekane listki świeżej bazylii, pokrojoną w kostkę mozzarellę, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Szpinak wrzucamy na patelnię z łyżeczką oleju. Solimy i smażymy kilka minut, aż liście szpinaku delikatnie się skurczą.

Bagietkę kroimy na kromki, skrapiamy obficie oliwą i wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (lub na patelnię) i podpiekamy do czasu aż będą chrupiące i lekko zarumienione. Po wyjęciu nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.

Na grzanki nakładamy szpinak a następnie pomidory z bazylią, podajemy od razu. Smacznego 🙂

bruschetta ze szpinakiem

bruschetta ze szpinakiem

Komentarz
  1. Na pewno jest smaczna 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *