BRUSCHETTA

Bruschetta to jedna z najpopularniejszych przekąsek kuchni włoskiej. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej smak jest nie do opisania 🙂 Najczęściej  podawana jest tylko z pomidorami i bazylią, jednak ja przedstawiam Wam propozycję wzbogaconą o ser mozzarella, który delikatnie roztopi się na grzance.

Składniki:
– 1 duża bagietka
– 4 pomidory
– oliwa z oliwek
– świeża bazylia
– 2 ząbki czosnku
– kulka mozzarelli

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i gniazda. Następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy ząbek czosnku, posiekane listki świeżej bazylii, pokrojoną w kostkę mozzarellę, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Bagietkę kroimy na kromki, skrapiamy obficie oliwą i wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (lub na patelnię) i podpiekamy do czasu aż będą chrupiące i lekko zarumienione. Po wyjęciu nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.

Na grzanki nakładamy nadzienie i podajemy od razu. Pyszności 🙂

  

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *