BUŁKI DO BURGERÓW

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszne, miękkie bułki do burgerów. Sprawdzą się idealnie, gdy najdzie Was ochota na przygotowanie domowych burgerów 🙂 Mnie właśnie niedawno takowa naszła, dlatego niedługo na blogu pojawi się również wpis, w którym przedstawię moją propozycję ich przygotowania 🙂

bułki do burgerów 

Składniki/7-8 bułek:
– 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
– 2 i ¾ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 szklanka mleka
– ½ szklanki wody
– 7g drożdży instant
– 55g masła
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko

Do garnka wlać mleko i wodę, dodać masło i rozpuścić (nie gotować).

W misce mieszamy mąkę pszenną (1 i ¾ szklanki),z cukrem, solą i drożdżami. Dolewamy rozpuszczone masło z mlekiem i wodą. Następnie dodajemy jajko oraz stopniowo mąkę pełnoziarnistą ciągle mieszając ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, dzielimy ciasto na równe części (7-8) i formujemy z nich płaskie bułki, układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Bułki można posypać makiem lub sezamem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12 minut.

Komentarz
  1. […] burgery: – 4 bułki do burgerów – przepis tutaj – 4 łyżki pesto bazyliowego do posmarowania bułek – przepis tutaj (jeśli nie mamy […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *