BURGER Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I MOZZARELLĄ

Pyszny pomysł na obiad lub kolację w wersji wegetariańskiej. Do przygotowania burgerów wykorzystamy świeże warzywa, przyprawy i ser mozzarella. Jeśli chcemy przygotować to danie w wersji mięsnej, wystarczy uformować cienkie kotlety, dokładnie usmażyć i dodać je do bułki. Burgery są naprawdę przepyszne, ser mozzarella lekko się topi pod wpływem ciepłych warzyw, a całość komponuje się wyśmienicie 🙂 Smacznego!

BURGER Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I MOZZARELLĄ  

Składniki/4 burgery:
– 4 bułki do burgerów – przepis tutaj
– 4 łyżki pesto bazyliowego do posmarowania bułek – przepis tutaj (jeśli nie mamy pesto, możemy również użyć sosu przygotowanego na bazie ketchupu i majonezu w proporcjach: 2 łyżki majonezu, 4 łyżki ketchupu)
– 1 mały bakłażan
– 1 cebula
– 2 papryki (w różnych kolorach)
– mała cukinia
– kulka sera mozzarella (odsączonego z wody i pokrojonego w 4 plasterki)
– sałata
– sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, papryka
– opcjonalnie ogórek kiszony i pomidor

Bakłażana kroimy w cienkie plastry, prószymy solą i pozostawiamy na 10 minut aż puści sok. Cebulę kroimy w piórka, cukinię w talarki, a paprykę w cienkie paski. Wszystkie warzywa mieszamy razem w misce dodając oliwę i przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę i czosnek), pozostawiamy warzywa na ok. 15 minut. Ja do takich warzyw używam dość dużo przypraw, gdyż mają wtedy bardziej wyrazisty smak.

Na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) smażymy warzywa, aż zmiękną.

W tym czasie bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy np. w piekarniku nagrzanym do 80 stopni przez kilka minut (aż będą ciepłe). Obie strony bułki po wyjęciu smarujemy pesto (lub sosem).

Na bułce układamy kolejno: sałatę, mozzarellę, warzywa, pomidor, ogórek, bułka. Podajemy od razu.

BURGER Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I MOZZARELLĄ

BURGER Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I MOZZARELLĄ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *