CALZONE

Calzone to rodzaj pizzy, która kształtem przypomina pieroga. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wykorzystania ciasta drożdżowego w taki sposób to koniecznie spróbujcie. Jako nadzienie można użyć to, co najbardziej lubicie – na przykład warzyw i pieczarek. Takie calzone to idealny pomysł na kolację na ciepło. Z poniższego przepisu przygotujecie 2 calzone.

calzone

Składniki/2 calzone:
ciasto
– 3 szklanki mąki
– 25g drożdży
– 250ml ciepłej wody
– łyżeczka soli
– 3 łyżki oliwy z oliwek

sos
– puszka pomidorów (najlepiej odmiana San Marzano, Pelati)
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oliwy
– sól, pieprz, suszone zioła

nadzienie np.
– pół cukinii
– papryka
– mała cebula
– kilka oliwek
– kilka suszonych pomidorów
– ser mozzarella do posypania

Drożdże rozrabniamy w ciepłej wodzie z łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie, w misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy je do uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na minimum 45 minut.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie równe części. Każdą z częście wałkujemy na kształt okrągłego placka, smarujemy sosem, omijając brzegi. Następnie wkładamy farsz, posypujemy ziołami i startym serem mozzarella.
Calzone zamykamy i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut, aż lekko się zarumieni. Smacznego! 🙂

Komentarz
  1. Dawno nie jadłam 🙂 Smaczna propozycja nie tylko na obiad 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *