CUKINIOWA FRITTATA Z MOZZARELLĄ

Frittata to bardzo proste, włoskie danie do którego przygotowania możemy wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką. Frittatę przygotowujemy częściowo na patelni, jednak należy wykorzystać do tego celu taką, która nadaje się również do piekarnika Jeśli nie posiadamy takiej patelni, przygotujmy frittatę częściowo na patelni, a następnie skorzystajmy z naczynia żaroodpornego. Klasyczne wersja frittaty składa się tylko z kilku składników – jajek, przypraw, oliwa oraz sera. Ja proponuję Wam frittatę w nieco bardziej kolorowej odsłonie – z cukinią, mozzarellą, suszonymi pomidorami z dodatkiem pesto bazyliowego 🙂

cukiniowa frittata z mozzarellą

Składniki/3-4 porcje:
– 1 średnia cukinia
– mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– kulka mozzarelli
– 4 jajka
– 100 ml mleka
– 3 łyżki pesto z bazylii (przepis na domowe pesto znajdziesz tutaj)
– 6 pomidorów suszonych
– olej kokosowy do smażenia
– sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni (o średnicy ok 28 cm), dodać pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i smażyć kilka minut, dodać czosnek i suszone pomidory.
W misce roztrzepać jajka z mlekiem i pesto, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Następnie zalać masą warzywa na patelni i posypać mozzarellą (startą na tarce). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez ok 20-25 minut, aż masa się zetnie.
Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno, smacznego !

Komentarz
  1. Bardzo fajny sposób na szybki obiad lub niebanalną kolację 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *