DOMOWY MAKARON WŁOSKI

Dla wszystkich miłośników makaronów (do których sama się zaliczam :)), przestawiam przepis na pyszny włoski makaron, który możecie sami przygotować w domu.
Taki makaron jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu i sprawi, że pokochacie dania z makaronem jeszcze bardziej 🙂 !

domowy makaron włoski

Składniki (na 4 porcje makaronu, 1 porcja – 100g mąki):
– 400 g mąki (ja używam typu 00)
– 4 jajka

Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić w niej dołek, do którego wlewamy jajka. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Po wyrobieniu, ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki przechodzimy do wałkowania. Ja robię to przy pomocy maszynki do makaronu, ale oczywiście można to zrobić ręcznie. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na cienkie płaty, następnie kroimy na ulubiony kształt. Możemy przygotować np. spaghetti, tagietelle czy też płaty do lasagne.

Gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 3 minuty.
Makaron najlepiej ugotować zaraz po pokrojeniu, możemy go również zasuszyć i wykorzystać w ciągu kilku dni.

Makaron podawać z oliwą i czosnkiem, sosem pomidorowym czy carbonara. Przepisy na różne makaronowe dania znajdziecie oczywiście na blogu:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *