DYNIA FASZEROWANA

Dynia faszerowana to idealny pomysł na pyszny, jesienny obiad. Jeśli tak jak ja, macie do dyspozycji dużo dyni lub po prostu uwielbiacie ją jeść, spróbujecie ją nafaszerować ulubionymi dodatkami 🙂 Ja do tego dania użyłam dyni hakkaido, gdyż jest mała i bardzo smaczna. Jako nadzienia użyłam kaszy jaglanej i warzyw, które akurat miałam w lodówce.

 dynia faszerowana

Składniki/1 porcje:
– 1 dynia hakkaido
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 1 pomidor
– pół cebuli
– 3-4  suszone pomidory
– 1 marchewka
– pół cukini
– sól, pieprz, zioła, czosnek
– 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)

Dyni myjemy, suszymy i odkrawamy góre. Wydrążamy pestki z miąższem, wnętrze dyni i odkrojoną część solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok 30 minut.

dynia faszerowana

W tym czasie gotujemy kaszę, a na patelni smażymy cebulę i pozostałe warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Mieszamy z ugotowaną kaszą i parmezanem.

dynia faszerowana

Podpieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i nadziewamy farszem. Wkładamy do piekarnika  na kolejne 20 minut.

dynia faszerowana

dynia faszerowana

Komentarze:
  1. Już kilka dni czekam na to aż tato przywiezie mi dynię abym w końcu mogła jej spróbowac i doczekać się nie mogę 😛

    1. oo to będzie gotowanie 🙂

  2. Piękna dynia, świetne jesienne danie 🙂

    1. dziękuję:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *