FIT PIZZA

Dzisiaj przepis na pizzę w wersji fit 🙂 Dla wszystkich, którzy nie potrafią zrezygnować z pizzy, a chcą przy tym zachować linię. Ta fit pizza przygotowana będzie na cienkim cieście pełnoziarnistym z warzywami i mozzarellą. Jest pyszna i lekka, spróbujcie i przekonajcie się sami, że pizza nie musi być tucząca. Jeśli chcecie przygotować taką pizzę z dodatkiem mięsnym, użyjcie np. kurczaka lub chudej szynki.

fit pizza

Składniki:
ciasto
– 300g mąki pszennej pełnoziarnistej + 1 łyżka mąki
– 3/4 szklanki ciepłej wody
– 20g drożdży
– płaska łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy

sos
– pomidory z puszki (najlepiej odmiana San Marzano, Pelati)
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oliwy
– sól, pieprz, suszone zioła

dodatkowo:
– warzywa – brokuł, cukinia, pomidory, oliwki
– mozzarella
– rukola do dekoracji (opcjonalnie)

Drożdze, łyżkę mąki i sól mieszamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie wyrabiamy ciasto, dodając pozostałe składniki, wodę dolewamy stopniowo. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić.

Formujemy kulkę, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia.

Pomidory blendujemy z dodatkiem czosnku, oliwy i przypraw. Piekarnik nagrzewamy do masymalnej temperatury.

fit pizza

Ciasto rozciągamy palcami na blaszcze na okrągły palcek. Następnie na pizzy wykładamy sos, warzywa, a całość posypujemy mozzarellą. Wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (u mnie 240 stopni) i pieczemy przez ok. 8-10 minut.

fit pizza

fit pizza

Komentarze:
  1. Również robię pizzę na mące pełnoziarnistej – według mnie jest smaczniejsza 😉

    1. zgadzam się 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *