FOCCACIA Z OLIWKAMI

Foccacia to włoski chlebek, który przygotowywany jest na bazie ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdza się jako przystawka lub jako dodatek do piwa lub wina. Przygotowanie chlebka nie jest trudne, chociaż wyrastanie ciasta trwa kilka godzin. Mimo to, smak jest obłędny i zapewniam, że będzie Wam smakować. Foccacia świetnie smakuje z oliwą z oliwek.

foccacia z oliwkami

Składniki:
ciasto
– 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej 00)
– 25 g drożdży
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 200ml ciepłej wody
– łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki cukru
– łyżka ziół prowansalskich

dodatkowo
– kilka pomidorów suszonych w oleju
– sól morska do posypania
– oliwa z oliwek
– kilka oliwek czarnych

W pół szklanki wody mieszamy rozkruszone drożdże, ½ łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki. Całość odstawiamy w do wyrośnięcia na ok 30 minut. Pozostałą mąkę wyrabiamy z wyrośniętymi drożdzami, solą, ziołami, oliwą i wodą. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny.

Foremkę smarujemy oliwą i posypujemy solą morską. Wykładamy ciasto, a oliwki i pomidory suszone kroimy i układamy, delikatnie wciskając je w ciasto. Całość pospypujemy solą i ziołami. Następnie odstawiamy na ok. 30 minut, by ciasto jeszcze odrobinę podrosło. Przed włożeniem do piekarnika ciasto skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 18 minut, aż ciasto się zarumieni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *