FRITTATA Z WARZYWAMI

Frittata z warzywami to super pomysł na pożywne śniadanie. Jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań, kiedy mamy dużo czasu na jego przygotowanie i zjedzenie.

FRITTATA Z WARZYWAMI

Składniki/2 porcje:
– mała cebula
– 1/2 średniej cukinii
– 5 pomidorków koktajlowych
– 4 pomidory suszone
– ok 10 oliwek (opcjonalnie)
– 1 ząbek czosnku
– 100g fety
– 4 jajka
– 100 ml mleka
– olej do smażenia
– sól, pieprz, zioła

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażyżymy kilka minut, dodać czosnek, suszone pomidory oraz przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i oliwki.

W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy warzywa z patelni i ser feta. Całość wylewamy do naczynia żaroodpornego (można użyć patelni nadającej się do piekarnika) i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok 20-25 minut, aż masa się zetnie.

Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno, smacznego !

FRITTATA Z WARZYWAMI

FRITTATA Z WARZYWAMI

  1. Rzeczywiście lubisz tego typu zapiekanki 🙂

    1. bardzo 🙂

  2. Wygląda na bardzo smaczne danie! Jutro popełnię na śniadanie, a co;)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. smacznego życzę! 🙂

  3. Bardzo apetycznie zrobiona frittata. Pycha 🙂

    1. dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *