GOFRY PEŁNOZIARNISTE

Gofry pełnoziarniste to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Są pyszne i sycące, a do tego zdrowsze niż te tradycyjne gofry. Jako dodatków możecie uzyć to, co najbardziej lubicie, na przykład powidła lub owoców. Na moich gofrach znalazł się jogurt naturalny, gruszka, mandarynki i orzechy włoskie 🙂 Było pysznie!

gofry pełnoziarniste

Składniki/2-3 gofry:
– 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1/2 szklanki mleka
– 1 jajko
– łyżka ksylitolu/cukru
– szczypta soli
– 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji tak, aby nie powstały grudki. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy aż gofry będą złociste. Podajemy z ulubionymi owcami lub konfiturą.

gofry pełnoziarniste

gofry pełnoziarniste

  1. pysznie i zdrowo 🙂
    A ja bym zamiast cukru/xylitolu dodała trochę ziół prowansalskich i wszamała na słono 🙂 np. z serkiem i łososiem i/lub warzywami <3

    1. To też dobry pomysł 🙂

  2. Dawno nie jadłam 🙂

    1. To trzeba to zmienić :)))

  3. Z pewnością zdrowsze niż te z białej mąki…ale czy też są takie „lekkie”?
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. mają zupełnie inną konsystencję niż tradycyjne gofry i są bardziej sycące 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *