HISZPAŃSKA TORTILLA Z WARZYWAMI

Tortilla de patatas (czyli tortilla ziemniaczana) to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Podstawowymi składnikami hiszpańskiej tortilli z warzywami są cebula, ziemniaki, jaja i oliwa z oliwek. Poniżej przedstawiam przepis na tortille w trochę innej odsłonie, a mianowicie wzbogaconą o warzywa (cukinię i pomidora).

hiszpańska tortilla z warzywami

Składniki :
– 1 duży ziemniak (lub 2 mniejsze)
– pół cebuli
– ząbek czosnku
– 1 pomidor
– 1/3 średniej cukinii
– 4 jajka
– sól, pieprz, zioła
– natka pietruszki

Przygotowanie:
Ugotowanego i pokrojonego w kostkę ziemniaka podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w kostkę: cukinię, pomidora, cebulę oraz czosnek.

W dużej misce ubijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy natkę pietruszki. Masę jajeczną wlewamy do warzyw i smażymy pod przykrywkę na średnim ogniu aż jajka się zetną.

Tortillę można również przyrządzić z papryką, pieczarkami lub w wersji mięsnej z boczkiem lub kiełbasą chorizo.

Komentarze:
  1. Bardzo popularna jest też bez cebuli albo z dodatkiem szpinaku 🙂

    Ale Twoja wariacja brzmi bardzo smacznie 🙂

    1. Brzmi ciekawie, muszę spróbować! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *