LECZO WEGETARIAŃSKIE

Chyba każdy z nas lubi leczo:) Teraz jest idealny moment, aby je przygotować. Wystarczy tylko pokroić warzywa, przyprawić i właściwie samo się robi. Przedstawiam Wam przepis na leczo w wersji wegetariańskiej, ale wystarczy dodać ulubiony mięsny składnik i ta potrawa zadowoli też mięsożerców 🙂

leczo wegetariańskie

Składniki/4 porcje:
– 1 cebula
– 3 łyżki oleju kokosowego lub innego
– 2 duże papryki, lub 3 mniejsze (różnokolorowe)
– 1 średnia cukinia
– 1 kg pomidorów (ewentualnie z puszki)
– 1 łyżka papryki słodkiej
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
– zioła (bazylia, oregano)

Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i cukinię  kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilkę podsmażamy, mieszając. Następnie dodajemy pozostałe warzywa (bez pomidorów) i smażymy przez kilkanaście minut, aż zmiękną.
Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami i dusimy ok. 25 minut co jakiś czas mieszając.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *