LECZO Z DYNIĄ

Leczo to jedna z tych potraw, którą mogłaby jeść codziennie 🙂 Tym razem postanowiłam przygotować je z dodatkiem dyni, która ostanio często gości w mojej kuchni – w końcu mamy jesień 🙂 Dynia nadaje tej potrawię ciekawego posmaku i świetnie komponuje się z pozostałymi warzywami. Jeśli też jesteście fanami lecza – koniecznie spróbujcie go w tej odsłonie! Leczo z dynią to świetny pomysł na pyszny, rozgrzewający obiad, idealny na jesień. Smacznego 🙂

leczo z dynią

Składniki/4 porcje:
– 1 cebula
– 3 łyżki oleju kokosowego lub innego
– 2 duże papryki, lub 3 mniejsze (różnokolorowe)
– 1 średnia cukinia
–  dynia (ok 1 kg)
– 1 kg pomidorów (ewentualnie z puszki)
– 1 łyżka papryki słodkiej
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
– zioła (bazylia, oregano)

Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i cukinię  kroimy. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidory przymy w gorącej wodzie, zdejmujemy skórkę, pozbawiamy gniazd i również kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilkę podsmażamy co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pozostałe warzywa (bez pomidorów) i smażymy przez kilkanaście minut, aż zmiękną.

 Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami i dusimy ok. 35 minut co jakiś czas mieszając.

Komentarze:
  1. haha, ja leczo też mogłabym jeść codziennie! 😀
    ale co do dyni, nigdy takiego nie jadłam!
    z chęcią wypróbuję!

    1. polecam! i życzę smacznego 🙂

  2. O, akurat u mnie dziś na obiad będzie właśnie leczo, ale takie zwykłe 😉 Fajny pomysł z tą dynią. Jeszcze nie próbowałam takiej wersji, więc chętnie przetestuję następnym razem 🙂

  3. Leczo najlepsze:) polecam spróbowanie też w tej odsłonie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *