MAKARON JEDNOGARNKOWY

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować danie z makaronem w trochę innej odsłonie. Pewnie większa część z Was zna taki sposób przygotowania tego dania. Przygotowałam go na podstawie genialnego pomysłu Marthy Stewart – czylli przy użyciu jednego naczynia. Do swojego dania wykrozystałam pomidorki koktajlowe, cukinię, świeżą bazylię, cebulę, papryczkę chillii i parmezan. Wyszło przepysznie, a do tego szybko i bez bałaganu w kuchni 🙂 Spróbujcie sami!

makaron jednogarnkowy

Składniki/2 porcje:
– 200g makaronu spaghetti
– 3 łyżki oliwy
– 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
– pół cebuli pokrojonej w kostkę
– garść świeżej bazyli
– papryczka chilli pokrojona w kostkę (opcjonalnie)
– pół cukini pokrojonej np. w plasterki
– 3 ząbki czosnku w plasterkach
– 500 ml wody
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
– 3/4 szklanki tartego parmezanu
– łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)

Wszystkie składniki umieszczamy na patelni (lub w garnku) i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy parmezan i przecier, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz. Pysznie! 🙂

makaron jednogarnkowy

makaron jednogarnkowy

makaron jednogarnkowy

  1. pyszny i aromatyczny 🙂 mniam!

    1. Uwielbiam 🙂

  2. Takie pyszne a jakie proste 🙂
    na pewno zrobię

    1. Polecam! 🙂

  3. Super pomysł. Osobiście dałabym pomidorki koktajlowe w połowie czasu, albo pod sam koniec, bo niespecjalnie przepadam za takimi rozgotowanymi i na ciepło, ale to ja;) A tak, to pychota:)

    1. Pewnie! 🙂 to danie można dowolnie modyfikować pod swoje smaki 🙂

  4. Wyglada bardzo smacznie 🙂

    1. Dzięki 🙂 pozdrowienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *