MAKARON Z WARZYWAMI

Makarony to chyba mój ulubiony sposób na obiad. Zapewne po części dlatego, że można je przygotowywać na wiele sposobów i wykorzystując składniki, które akurat mamy pod ręką. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na prostą wersję makaronu z warzywami. Użyjcie takich, jakie akurat macie w domu. To dobry sposób na wykorzystanie do pysznego dania zawartości lodówki. Smacznego!

makaron z warzywami
Składniki /2 porcje:
– 200 g dowolnego makaronu  (przepis na domowy, włoski makaron znajdziesz tutaj)
– olej kokosowy lub inny do smażenia
– ząbek czosnku
– ćwiartka cebuli
– pół cukinii
– pół bakłażana
– pół papryki czerwonej i żółtej
– sól, pieprz, zioła
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w plastry, solimy dokładnie i odstawiamy na ok 15 minut.
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente.

Cebulę szklimy, dodajemy czosnek i wszystkie pokrojone warzywa. Smażymy aż warzywa zmiękną, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.

Podajemy z makaronem, polewamy delikanie oliwą i posypujemy parmezanem (opcjonalnie).

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *