MASŁO ORZECHOWE

Przepis na masło orzechowe jest bardzo prosty. Wystarczy właściwie jeden składnik, kilka minut blenderowania i gotowe! Masło orzechowe jest bardzo zdrowe. Orzechy ziemne, z których powstaje masło orzechowe obniżających poziom cholesterolu we krwi i są bogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik. Warto więc włączyć masło orzechowe do naszej diety.

masło orzechowe

Składniki:
– paczka prażonych orzechów ziemnych (bez soli)
– odrobina soli

Przygotowanie:
Orzeszki wsypujemy do misy melaksera, solimy i mielimy przez ok. 10 minut, aż orzeszki zamienią się w gładką masę za sprawą naturalnego tłuszczu, który wytrąci się z orzeszków w trakcie miksowania. Gotowe ! 🙂

masło orzechowe

Takie masło przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku przez ok. miesiąc. Możemy dodać je do ciast czy koktajli, lub po prostu posmarować nim chleb 🙂

Komentarz
  1. […] – łyżka masła orzechowego (przepis znajdziesz tutaj ) – łyżka siemienia lnianego – pół łyżki nasion […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *