NUDLE Z WARZYWAMI

Dzisiaj pomysł na pyszny i bardzo szybki obiad w stylu azjatyckim – nudle z warzywami. Przygotowanie tego dania zajęło mi około 10 minut, a więc sami widzicie, że jest ono szybkie a do tego proste w wykonaniu. Wystarczy pokroić warzywa i wrzucić je na mocno rozgrzany olej w woku. Warzywa z makaronem smażymy bardzo krótko, ciągle mieszając tak aby się nie przypaliły a pozostały chrupkie (tzw. stir fry).

nudle z warzywami

Składniki/ 3 porcje:
– 250g makaronu nudle
– 1 duża marchewka
– ½ cebuli
– 1 papryka
– 1 por
– garść grzybów mun (wcześniej podgotowanych kilka minut)
– garść kiełków fasoli mung
– olej sezamowy do smażenia

Sos:
– 1/3 szklanki sosu sojowego
– 3 łyżki oleju sezamowego
– szczypta pieprzu
– ½ łyżeczki czosnku granulowanego
– 1/3 łyżeczki imbiru mielonego

oraz
– sezam do posypania

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy – marchewkę i paprykę i cienkie paski, pora w plasterki, a cebulę w kostkę lub piórka.
W szklance mieszamy dokładnie składniki na sos.
Makaron zalewamy wrzątkiem i po ok. 2 minutach odcedzamy.

nudle z warzywami

Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa, grzyby i kiełki. Smażymy na bardzo dużym ogniu przez ok.pół minuty ciągle je mieszając. Następnie dodajemy makaron wraz z sosem i smażymy jeszcze przez minutę, mieszając bez przerwy do czasu aż składniki się ze sobą połączą.

nudle z warzywami

Nudle przed podaniem posypujemy sezamem. Smacznego!

 

  1. Super 🙂 Przyda mi się taki przepis, bo ostatnio na wszystko brakuje mi czasu 🙂

    1. polecam serdecznie 🙂

  2. Takie proste przepisy najbardziej przypadają mi do gustu!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. super proste! a do tego pyszne 🙂

  3. smacznie, szybko i zdrowo;)
    lubie takie przepisy:)

    1. i to chodzi! 🙂

  4. Uwielbiam takie dania w stylu azjatyckim 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *