GOFRY PEŁNOZIARNISTE

Gofry pełnoziarniste to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Są pyszne i sycące, a do tego zdrowsze niż te tradycyjne gofry. Jako dodatków możecie uzyć to, co najbardziej lubicie, na przykład powidła lub owoców. Na moich gofrach znalazł się jogurt naturalny, gruszka, mandarynki i orzechy włoskie 🙂 Było pysznie!

gofry pełnoziarniste

WŁOSKIE ZAPIEKANKI

Pyszne włoskie zapiekanki czyli z dodatkiem pomidorów, sera mozzarella oraz oliwy i bazylii. Sprawdzą się idealnie jako kolacja, a do tego są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka składników i mamy gotowy pyszny posiłek 🙂 Zapraszam do spróbowania!

włoskie zapiekanki

PASZTET Z FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW

Pasztety warzywne świetnie sprawdzają się jako dodatko do kanapek czy po prostu jako przekąska. Tym razem przedstawiam Wam pyszny wegański pasztet z fasoli i suszonych pomidorów. Pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam Was, że jego smak miło Was pozytywnie zaskoczy 🙂 Spróbujcie go zrobić i dajcie znać czy Wam smakował.

pasztet z fasoli i suszonych pomidorów

PYSZNA DOMOWA TORTILLA

Tortilla to meksykański placek, który zna z pewnością każdy z Was. Wystarczy zawinąć w nim swoje ulubione składniki i mamy gotową przekąskę lub drugie śniadanie. Takie placki możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Jednak często skład takich kupnych  placków jest niezbyt dobry, a wystarczy tylko cztery składniki by przygotować takie tortille w domu. Nie ma nic lepszego niż pyszna domowa tortilla! 🙂

pyszna domowa tortilla

PASTA Z CZARNYCH OLIWEK

Pyszna pasta z czarnych oliwek z  dodatkiem pestek słonecznika i suszonych pomidorów, sprawdzi się idealnie jako dodatek do chleba lub dip do nachos. Pierwszy raz takiej pasty próbowałam w jednej z krakowskich restauracji, gdzie podana była z chlebkiem jako czekadełko. Jej smak mnie od razu zachwycił i dlatego postanowiłam zrobić taką w domu. Spróbujcie sami ! 🙂

 pasta z czarnych oliwek

RATATOUILLE

Ratatouille to nic innego jak francuski gulasz z warzywami, bardzo podobny do leczo. Jest świetnym pomysłem na samodzielne danie, ale może być również dodatkiem do ryżu czy kaszy. Z poniższych proporcji przygotujecie dwie porcje gulaszu. Ratatouille przygotujecie bardzo szybko, ważne jest aby warzywa nie zmiękły za bardzo, a pozostały półtwarde i chrupkie.

ZAPIEKANKA NEAPOLITAŃSKA

Zapiekanka neapolitańska to nic innego jak zapiekany makaron z dodatkiem sosu pomidorowego z cebulą i marchewką, przekładany pokrojonym w plasterki bakłażanem. Bardzo pyszna i prosta potrawa dla wszystkich miłośników dań z dodatkiem makaronu. Z przedstawionych poniżej składników otrzymacie 2 spore porcje zapiekanki, idealne na obiad lub kolację 🙂

zapiekanka neapolitańska