PASTA Z CZARNYCH OLIWEK

Pyszna pasta z czarnych oliwek z  dodatkiem pestek słonecznika i suszonych pomidorów, sprawdzi się idealnie jako dodatek do chleba lub dip do nachos. Pierwszy raz takiej pasty próbowałam w jednej z krakowskich restauracji, gdzie podana była z chlebkiem jako czekadełko. Jej smak mnie od razu zachwycił i dlatego postanowiłam zrobić taką w domu. Spróbujcie sami ! 🙂

 pasta z czarnych oliwek

Składniki:
– 150g odsączonych z zalewy oliwek czarnych
– 2 łyżki pestek słonecznika (lub dyni)
– 2 suszone pomidory
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki oliwy
– 2 łyżki soku z cytryny
– pół szklanki startego parmezanu

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.

pasta z czarnych oliwek

 

Komentarze:
  1. Dla fanów oliwek 🙂

    1. zdecydowanie 🙂 i ja się do nich zaliczam :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *