PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM

Paszteciki ze szpinakiem świetnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do barszczu lub drugie śniadanie do pracy. Takie pasztecki można zajadać na ciepło lub na zimno, w obu wersjach smakują świetnie 🙂

paszteciki ze szpinakiem

Składniki:
– 1 opakowanie ciast francuskiego
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
– 1 mała cebula
– 1 kulka mozzarelli
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, zioła prowansalskie

Szpinak rozmrażamy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostke cebulę, dodajemy szpinak, czosnek i przyprawy. Całość dusimy kilkanaście minut. Ser mozzarella scieramy na tarce lub kroimy w kostkę.

Rozłożone ciasto francuskie kroimy na szerokie prostokąty, wykładamy szpinak, posypujemy serem i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, tak aby powstały nieduże paszteciki (kroimy według uznania).

Paszteciki ze szpinakiem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut, aż się delikatnie zarumienią.

paszteciki ze szpinakiem

  1. Pysznie, chętnie bym kilka schrupała 🙂

    1. polecam 🙂

  2. Jak dla mnie bez sera… jak najbardziej 😉

    1. też pysznie 🙂

  3. Mniammmmm zjadłabym;)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *