PASZTET Z FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW

Pasztety warzywne świetnie sprawdzają się jako dodatko do kanapek czy po prostu jako przekąska. Tym razem przedstawiam Wam pyszny wegański pasztet z fasoli i suszonych pomidorów. Pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam Was, że jego smak miło Was pozytywnie zaskoczy 🙂 Spróbujcie go zrobić i dajcie znać czy Wam smakował.

pasztet z fasoli i suszonych pomidorów

Składniki:
– 500g białej fasoli moczonej w wodzie ok 10 godzin
– ok 10 suszonych pomidorów
– 250g koncentratu pomidorowego
– 1 bułka pszenna
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
– 2 ząbki czosnku

Fasolę odcedzamy, bułkę dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy przyprawy i czosnek, wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do formy (keksówki) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok 80 minut.

Komentarze:
  1. Lubię domowe pasztety 🙂

    1. ja również 🙂

  2. Bardzo lubię takie przekąski – sama mogę je doprawić takimi przyprawami które lubię, a najważniejsze wiem, co w nich jest i że są zdrowe:)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. i to jest najważniejsze:) a do tego można też fajnie kombinować ze składnikami 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *