Zapraszam Was do spróbowania kolejnego pasztetu warzywnego. Tym razem pasztet z soczewicy i marchewki – jest pyszny i pożywny. Smakuje wszystkim, nawet mięsożercom! 🙂
Składniki/1 dużą lub 2 mniejsze keksówki:
– 2 szklanki soczewicy czerwonej
– 1 średnia cebula
– 3 marchewki
– 2 jajka
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki curry
– szczypta mielonego imbiru
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, przez ok. 15 minut. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy w garnku lub na patelni z dodatkiem masła. Marchewkę scieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do cebuli.
W misce mieszamy soczewicę, cebulę i marchewką. Dodajemy jajka, czosnek i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do wysmarowanej masłem keksówki, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Paszet pieczemy przez ok. godzinę, jeśli wierzch będzie się za bardzo rumienił, przykryjmy go folią.
Smaczny taki domowy 🙂
Wesołych Świąt 🙂
Dziękuję, Wesołych! 🙂
Szukałam ostatnio pasztetu z soczewicy! Z nieba mi spadasz
cieszę się, mam nadzieję, że będzie smakował! 🙂
Uwielbiam czerwoną soczewicę, ale pasztetu jeszcze z niej nie robiłam, chyba czas wypróbować 🙂
polecam! 🙂
Fajnie wygląda, bardzo wiosennie 🙂
wiosna wkracza do mojej kuchni :)))
Bardzo lubię takie warzywne pasztety i również często je piekę ☺
super! 🙂
Podobny pasztet można kupić w Krakowskim Kredensie, ale sama jeszcze nie robiłam i chętnie spróbuję!
polecam, domowy najlepszy! 😉
Robiłam ostatnio, miałam trochę inny przepis – wyszedł bardzo suchy i sypki… muszę spróbować z Twojego przepisu!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
polecam! ma fajną konsystencje i nic się nie rozlatuje! 🙂
Przepis brzmi fajnie, bo jest prosty – może uda mi się zrobić ten pasztet w tym tygodniu 🙂
serdecznie polecam 🙂
Nie znałam tego przepisu. Pasztet wygląda przepysznie. 🙂 Zapiszę sobie Twój przepis na później. 🙂
super! Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
Uwielbiam takie przepisy, musiał być pyszny! 🙂
ojj był! 🙂
Bardzo ciekawy przepis, z chęcią wypróbuję. Wygląda apetycznie.
Super! Polecam i życzę smacznego 🙂