PESTO BAZYLIOWE

Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej i pesto z bazylii, proponuję wykonanie tego pysznego dodatku w domu 🙂 Składniki są proste i dostępne w każdym sklepie, ale pesto zrobione w domu jest o wiele smaczniejsze niż to, które możemy kupić. Spróbujcie sami 🙂

pesto bazyliowe

Składniki:
– 2 szklanki świeżych liści bazylii
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
– pół szklanki orzeszków piniowych
– 3/4 szklanki tartego parmezanu
– 1 łyżeczkę soli
– pół łyżeczki pieprzu

pesto bazyliowe

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) wkładamy do blendera i miksujemy, pod koniec blendowania dodajemy stopniowo oliwę. Gotowe 🙂

Jeśli nie wykorzystamy całego pesto od razu, należy je szczelnie zamknąć, przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni lub zamrozić 🙂 Pesto idealnie nadaje się jako dodatek do makaronów, sałatek i kanapek 🙂

Komentarze:
  1. […] – 2 łyżki pesto (bazyliowe lub z suszonych pomidorów, przepis na domowe pesto znajdziecie tutaj) – kilka listków […]

  2. […] tylko oliwą lub sosem winegret. Ja tym razem użyłam sosu z łyżki oliwy i łyżki domowego pesto. Całość posypujemy pestkami słonecznika, gotowe […]

  3. […] 4 jajka – 100 ml mleka – 3 łyżki pesto z bazylii (przepis na domowe pesto znajdziesz tutaj) – 6 pomidorów suszonych – olej kokosowy do smażenia – sól, pieprz, […]

  4. […] burgerów – przepis tutaj – 4 łyżki pesto bazyliowego do posmarowania bułek – przepis tutaj (jeśli nie mamy pesto, możemy również użyć sosu przygotowanego na bazie ketchupu i majonezu w […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *